2009. december 20., vasárnap

Kidobós játékok

A játékosok körben, vagy szanaszét állnak. Egymásnak dobálják a labdát, közben mondogatják: "Egy előre, két kettőre, három hatra, hat kilencre, üsd ki tízre! Zszpsz!" Akinél ekkor van a labda, az megpróbál valakit megdobni. Akit eltalál, az kiáll. Ha senkit nem talál el, a dobó áll ki.

A játékosok két csoportra oszlanak. Húznak a földön két párhuzamos vonalat, egymástól 3-4 méter távolságra. A két csapat a vonalak mögött helyezkedik el, egymással szemben. A labda azoknál van, akik menekülni fognak. Odadobják a labdát a másik csapatnak, és már menekülnek is. Aki elkapja a labdát, előreszalad a vonalig, ahonnan meg kell céloznia valakit az ellenség csapatából. Akit eltalál, az kiesik, és a csapat ismét dobhat. Ha nem talál el senkit, akkor a dobó esik ki, a labdát pedig átdobják az ellenfélnek, és már menekülnek is. Az a csapat veszít, akinek a játékosai előbb elfogynak.

A játékosok körben állnak. Egy játékos a kör közepén áll. A többiek őt próbálják meg eltalálni. Akinek sikerül, azzal helyet cserél.

Egy játékos lesz a bíró, a többiek választanak maguknak egy-egy állatnevet. A labdát leteszik a földre, és a játékosok körbeállják, egyik kezüket a labda föé tartják. A bíró szólítja valamelyiket. "Jöjjön az a híres, nevezetes...". Erre a többiek szétrebbennek, csak az marad ot, akinek a nevét szólította a bíró. Ő felkapja a labdát, és megpróbál valakit eltalálni. Ha sikerül, ő lesz a bíró, és az eltalált játékos kiesik. Ha nem talál el senkit, akkor ő esik ki, és marad a bíró. Ha a szólított játékos is elszalad, akkor ő áll ki.

A játékosok két csapatra oszlanak. Rajzolnak a földre egy nagy kört. Az egyik csapat beál a körbe, a másik csapat félrehúzódik, közülük valaki eldugja a labdát a ruhája alá. A többiek is úgy tesznek, mintha náluk volna a labda. Körülveszik a bekerített területet, és ijesztgetik a körben állókat. Mivel nem tudják, hogy kinél van eldugva a labda, össze-vissza szaladgálnak. Ha valaki közel kerül ahhoz, akinél a labda van, azt kidobja. A kidobott játékos átál a másik csapathoz, és a csapatok helyet cserélnek. Ha nem talál el senkit, akkor a dobó bemegy a körbe az ellenfélhez, a csapat pedig ismét eldugja a labdát. Amelyik csapat hamarabb elfogy, az lesz a vesztes.

Méta

A játékosok két csapatot alkotnak. Az egyik csapat a dobó, a másik a kapó. A csapatok egy vonalban, egymás mellett helyezkednek el. A dobó csapattal szamben 5-10 méterre húznak egy vonalat. A dobó csapatból valaki magasra dobja a labdát és futásnak ered. A kapó csapat igyekszik elkapni a labdát, és kidobni a menekülő játékost. Ha a menekülő eljut a vonalon túlra, akkor visszamehet a csapatához, és a kapó játékos is a dobó csapatba áll. Ha viszont eltalálják, mielőtt eléri a vonalat, akkor a kapókhoz kell állnia. Az a csapat nyer, aki több ellenfelet szerez.