2009. december 20., vasárnap

Labdajátékok

Sima adogatás

Ketten játsszák. Egymásnak dobják és elkapják a labdát. Ha többen játsszák, akkor kört alkotnak, és vagy egymásnak dobják a labdát véletlen szerűen, vagy pedig egy játékos beáll a körbe, és ő dobálja a labdát mindig másnak. Ilyenkor neki kell visszadobni.

Cicázás I.

Hárman játsszák. Két játékos egymással szemben állva dobálja a labdát, a harmadik pedig kettőjük között igyekszik megszerezni azt. Ha sikerül neki, akkor azzal cserél helyet, akinek a dobásából elkapta a labdát.

Cicázás II.

Többen játsszák. A játékosok kört alkotnak és egymásnak dobálják a labdát. A cica a kör közepén próbálja megszerezni a labdát. Azzal cserél helyet, akinek a dobását sikerült elkapnia.

Falhoz veregetős I.

Egyedül játsszák. Játék közben a játékos a következő mondókát mondogatja. Egy előre, (falhoz dobja és elkapja a labdát), két kettőre (falhoz dobja, majd két kézzel visszaüti, utána kapja el), három hatra falhoz dobja, kétszer visszaüti, elkapja), hat kilencere (falhoz dobja, háromszor visszaüti, elkapja), gyertya tartó (feje fölé dobja, minél magasabbra), vas koppantó (földre dobja, hogy jó magasra felpattanjon, egy a falra (falhoz dobja és fél kézzel kapja el), egy a földre (földre dobja és fél kézzel kapja el). Cél, hogy a labda elejtése nélkül tudja végigjátszani a játékot. Ha elejti, kezdi elölről.

Falhoz veregetős II.

Az előző játékot többen játsszák és versenyeznek. Aki hibátlanul végig tudja csinálni a feladatot, az kijárt egy iskolát. Aki hibázik, az félreáll, és amikor ismét rákerül a sor, elölről kezdi a feladatot. Az győz, akinek több iskolája van.

Falhoz veregetős III.

A játékosok felsorakoznak egymás mögött a fallal szemben. Az első játékos a falhoz dobja a labdát, és a mögötte állónak kell elkapnia. Most ő dobja a falhoz, és a következő kapja el. Aki dobott, a sor végére áll. Aki nem tudja elkapni, az kiáll, vagy zálogot ad. A zálogkiváltással színesíthető a játék.

Falhoz veregetős IV.

Egyénileg is játszható, de több játékossal érdekesebb, mert lehet versenyezni. Az első játékos a falhoz dobja a labdát, miközben a többiek mondják: Két kezes (két kézzel kell elkapni), egy kezes (egy kézzel kekl elkapni), simi (elkapás előtt a két tenyeret összesimítani), csattanós (elkapás előtt tapsolni), füles (két füet megfogni), csípős (csípőre tenni a kezet), lábas (fél lábon állva elkapni), kisugrós (elkapás előtt ugrani egy kicsit), nagyugrós (ugrani egy nagyot), forgós (fordulni egyet). A játékosok egymás után kerülnek játékba. Aki hibázik kiesik. Ha n em hibázik, újra dobálhat, amikor rákerül a sor. Az nyer, aki legtovább marad játékban. Az elemeket lehet variálni, hogy a játszó ne tudja, melyik következik. Iyenkor egy játékos lesz a mondó.