2009. december 20., vasárnap

Páratlan játékok

Párkereső

Páratlan számú játékosok játszhatják. A játékosok párban, egymással szemben állnak, így alkotnak kört. Egy játékos középre megy. Énekelnek. "Hatan vannak a mi ludaink. Három szürke, három fekete. Gúnár, gúnár, iba gúnár, gúnár az eleje. Akinek nincs párja, válasszon magának!" Ekkor mindenki másik párt keres magának, és a középső is arra törekszik, hogy párt találjon. Aki egyedül marad, az megy be a körbe.

Házfoglalás

A földre eggyel kevesebb kört rajzolnak, mint ahányan vannak, ezek a házak. Egy kivételével mindenki elfoglal egy házat. Énekelnek. "Babot főztem, jól megsóztam. Tányérokra mind kiraktam. Ángyele, bángyele, fuss!" Ekkor mindenki elhagyja a házát, és másikat keres magának. Akinek eddig nem volt háza, az is igyekszik elfoglalni egyet. Ha nem szabadban játsszák, akkor székek, vagy hullahopp karikák lehetnek a házak.

Hullámzik a tenger

Eggyel kevesebb széket, mint ahány játékos van, két sorban,egymásnak háttal rakunk ki. A mesélőnek nem jut szék, ő körbemegy az ülők körül. Mindenki választ magának egy állatnevet, melyet a mesélő belesző egy történetbe. Akinek a "neve" elhangzik, az a mesélővel megy. Amikor már mindenki sétál, a mesélő egy darabig még folytatja a történetet, majd elkiáltja magát: "Hullámzik a tenger!" Erre mindenki igyekszik leülni egy székre. Akinek nem jut hely, az lesz a mesélő.

Komámasszony, hol az olló?

A játékosok mindegyike egy fa mellé áll, egy kivételével, aki a szabólegény lesz. (Ha nincs fa, akkor eggyel kevesebb kört rajzolunk a földre, mint ahány játékos van.) A szabólegény odamegy egy játékoshoz és megkérdezi: - Komámasszony, hol az olló? A kérdezett játékos hangosan mondja valakinek a nevét, lehetőleg a tőle legtávolabb állóét. A szabólegény ekkor odamegy a megnevezett játékoshoz, és tőle is megkérdezi: - Komámasszony, hol az olló? Közben a játékosok gyorsan helyet cserélnek egymással. A szabólegény figyel, hogy melyik fa (kör) marad éppen üresen, és igyekszik elfoglalni azt. Ha sikerül neki, akkor az lesz a szabólegény, akinek nem jutott fa. Ha nem sikerül, akkor továbbra is ő kérdez.