2010. január 8., péntek

Ugráló kötelezés

1. Hárman, vagy többen játszhatják. Ketten - egymással szemben állva - hajtják a kötelet, a harmadik pedig ugrálja át. Ha megbotlik, helyet cserél az egyik kötélhajtóval. Háromnál több játékos esetén egymás után ugrálnak, és aki a meghatározott számú ugrásokban nem hibázik, az pontot kap. Az győz, aki a legtöbb pontot gyűjti össze. Mondókára is lehet ugrálni, ilyenkor a játékosnak a mondóka végéig kell hibátlanul ugrálnia. Ha hibázik, a következő játékos kerül sorra.

2. Ugráló kötelezni egyedül is lehet. A játékos két kezében fogja a kötél végeit, és maga körül hajtja, miközben ugrálja át. Haladni is lehet közben. A feladat nehezíthető előrefelé, hátrafelé és egy lábon való ugrálással.

3. A játékot úgy is játszhatják, hogy egy játékos a kőtél egyik végét fogva, vízszintesen forgatja azt a föld fölött. A kötél másik végére rongylabda, vagy teniszlabda van kötve, hogy forgatás közben kifeszüljön. A többi játékos körben áll, és amikor hozzájuk ér a kötél, átugorják. Aki megbotlik, a kör közepére megy kötelet hajtani, a hajtó pedig beáll a helyére.