2010. február 13., szombat

Vonulós játékok

Tekeredik a kígyó

A játékosok egymás kezét fogják. Az első elindul, és csigavonalban elkezdi feltekerni a sort. Énekelnek: "Tekeredik a kígyó, rétes akar lenni. Tekeredik a rétes, kígyó akar lenni." Amikor teljesen betekeredtek, akkor az utolsó játékos - éneklés közben - elkezdi kitekerni a sort.

Kanyargó járás

Három játékos egy képzeletbeli háromszög csúcsain áll. A többiek kézen fogva vonulnak, kiflit, vagy nyolcast leírva kerülgetik őket. Énekelnek: "Egy szege, két szege, hat szeleménye. Hat ágy hagyma, hatvan dinnye. Csirip cserép feneke, hol a tiknak a feje?"

Vonatozás

A játékosok egymás mögött sorakoznak fel. Mindenki ráteszi a kezét az előtte álló vállára, úgy vonulnak, miközben énekelnek: "Megy a gőzös, megy a gőzös Kanizsára. Kanizsai, kanizsai állomásra. Elöl ül a masiniszta, ki a gőzöst, ki a gőzöst igazítja."

Kapuzás

A játékosok kézen fogva egymás mögött vonulnak. A két utolsó kaput alkot. Amikor mindeni átbújt a kapuk alatt, akkor a két első tart kaput, és az eddigi kaputartók fogják vezetni a láncot. Énekelnek: "Nyisd ki rózsám kapudat, kapudat. Hadd kerüljem váradat, váradat. Szita, szita péntek, szerelem csütörtök, zab szerda."

Bújj, bújj zöld ág

Két játékos kaput alkot. A többiek összefogódzva, láncot alkotva, hol az egyik, hol pedig a másik "kapufélfát" megkerülve bújnak át a kapu alatt folyamatosan. Énekelnek: "Bújj, bújj zöld ág, zöld levelecske. Nyitva van az arany kapu, csak bújjatok rajta. Rajta, rajta, leszakadt a pajta, bennmaradt a macska." Amikor ideérnek az éneklésben, a kaput tartók hirtelen leeresztik a kezüket. Ahol elvágják a láncot, az a két játékos lesz a kapus.

Átfordulós kapuzás

A játékosok kézen fogva körben állnak. Két játékos kaput tart, és megfordulva át is bújnak a kapu alatt, maguk után húzva a többieket. Mire mindenki átbújik, addigra hátat fordítanak a kör középpontjának. Most az a két játékos tart kaput, akik utolsónak bújtak át. Ők is átbújnak a saját kezük alatt, maguk után húzva a kört. Mire mindenki átbújik, ismét ugyan úgy állnak, ahogy eredetileg. Vonulás közben énekelnek: "Nem megyünk mi messzire, csak a világ végére. Ott sem leszünk sokáig, csak tizenkét óráig."

Bújj, bújj medve

Két játékos kaput tart, a többiek összefogódzva vonulnak át a kapu alatt. Énekelnek. "Bújj, bújj medve, gyere ki a gyöpre! Ha kijöttél, szép csendesen, (itt mindenki leguggol, úgy mennek tovább, halkan énekelnek) hogy a vadász meg ne lessen! (Most felállnak és hangosan énekelnek) Bújj, bújj medve, gyere ki a gyöpre!"

Egeres

A játékosok rajzolnak a földre egy nagyobb háromszöget, melynek mindegyik csúcsára egy-egy játékos guggol, és a térde alatt összefogja a két lábát. Ők a csuprok. A többiek az egerek. Ők kézen fogva, láncot alkotva, kanyargós utakon kerülgetik a három csuprot, miközben mondókát mondanak: "Csuporka, csuporka el ne dőlj! Ha eldőlsz, összetörsz." Amelyik csupor eldől, az helyet cserél valamelyik egérrel.